Home       Disclaimer & Copyright       Over deze website       Sitemap       HONGS Mobiel       Contact       LinksOver deze website

Rob van Linden
HONGS Oprichter en beheerder
Rob van Linden
 

HONGS is een non-profit website met als doel het onderzoek naar en informatie over de geschiedenis van het Nederlands-Vlaamse-Spel te ondersteunen en bevorderen. In diverse overzichten vindt U achtergrondinformatie over de uitgevers en worden de spellen in hun voorkomende uitvoeringen in de tijd gedocumenteerd en gecatalogiseeerd. U zult hier geen spelbeoordelingen vinden.
Om de historie in een bredere context te kunnen plaatsen zijn heb ik van sommige spellen ook de buitenlandse voorlopers opgenomen die als voorbeeld hebben gediend voor de eerste Nederlandse uitgaves.
Indien u zelf gebruik wilt maken van de hier aanwezige informatie, lees dan a.u.b. ook de Disclaimer & Copyright.

In grote lijnen beslaat de catalogus:

  • van 1624 tot 1900: voornamelijk Speelprenten, ook wel 'Platte Spellen' genoemd;

  • van 1900 tot 2005: een streven naar een zo volledig mogelijke opsomming van Nederlands(talig)e spellen, met de nadruk op van origine Nederlandse of Vlaamse uitgevers, maar een aantal buitenlandse uitgevers die hier Nederlandse vertalingen uitbrengen zijn ook vertegenwoordigd;

  • vanaf 2005 heb ik niet meer alle spellen opgenomen die uitkomen, daar dit door het groeiende tempo van publicaties vrijwel ondoenlijk wordt. Hier zijn wel nieuwe uitgaven van een aantal klassieke spelen opgenomen, zoals b.v. Monopoly, Stratego, Mens Erger Je Niet, Ganzenbord etc., en ligt verder de nadruk op spellen die een Nederlands of Vlaams onderwerp hebben, b.v. ter promotie van Nederlandstalige bedrijven of instellingen. Ik probeer hier ook wat aandacht te geven aan enige kleinere uitgevers.

Naast deze spellen vond ik het de moeite waard om ook een hoeveelheid oud speelgoed op te nemen dat verwant is aan de spellen, b.v. qua vormgeving of uitgever (of omdat het gewoon te mooi is om niet te tonen). Een bijzonder deelgebied hier vormen de bouwdozen.

Op de Homepage vindt u een aantal directe links naar deel-selecties, terwijl U via de zoekfuncties ook het overige deel van de catalogus kunt raadplegen.

Speciale dank ook aan Geert Bekkering, Eric Bogaart, Harm Bosman, Gerry Broersma, Christine Sinninghe Damsté, Marc Driesen van de Speelvogel, Peter Geelen, Henri de Graaf, Harry Hardonk, Fred Horn, Valentijn Janitschek, Rob de Jong, Joop Plasmeijer en Marijke Verholt, Eddy Raymann, Adrian Seville, Albert Veldhuis, Piet van der Vlugt, Eric van Waarden,Vlaams Spellenarchief, Rijksmuseum Amsterdam, Speelgoedmuseum Deventer, Amsterdams Historisch Museum, Koninklijke Bibliotheek, Wilma's Spellen en Puzzels, diverse auteurs en uitgevers en nog vele anderen.

Rob van Linden

HONGS in de media
 
Interview met Rob en Wilma van Linden door Speelgoed en Hobby HONGS in Digitaalgids Consumentenbond Interview NOS Radio 25 dec 2012 Uitzending op 1e Kerstdag 2012 Artikel over Monopoly straatnamen in AD 2016
Interview in Speelgoed en Hobby
September 2011
Vermelding in Digitaalgids
Consumentenbond Maart/April 2012
Interview in Barteljorisstraat (klik rechts voor het
geluidsfragment) NOS Radio, 25 december 2012
Artikel in Algemeen Dagblad.
Werd ook overgenomen door Libelle
en diverse andere landelijke bladen.
 24 februari 2016

 


Sitemap |  Disclaimer & Copyright |  Over deze website |  Contact |  Links