Home       Disclaimer & Copyright       Over deze website       Sitemap       HONGS Mobiel       Contact       Links
 

Zoektips voor 'Vrij zoeken'
 • Laat algemene woorden als 'het', 'een', 'de' etc. weg.
 • Er kan ook een uitgever, reeks, auteur, jaartal enz. worden meegeven, b.v. Disney Jumbo 1950.
 • Incomplete zoekwoorden zijn toegestaan. Disn Jumb geeft het zelfde resultaat als Disney Jumbo.
 • Splits woorden, b.v. sport  wedstrijd i.p.v. sportwedstrijd.
 • Plaats uw zoekopdracht tussen aanhalingstekens om exact daarop te zoeken, b.v. "koninklijk huis".
 • Het zoeken toont alleen resultaten die álle zoekwoorden bevatten (AND).
 • Bij een ingave van 3 of meer letters zal geprobeerd worden op basis daarvan al een aantal suggesties te tonen.
Vrij zoeken:   
 Zoek ook in
 omschrijving
De omschrijving is de tekst die beneden de foto's staat. Vink het hokje aan om die mee te nemen in de zoekopdracht. Als het zoekwoord daarin wordt gevonden wordt het geel gemarkeerd in de omschrijving.
Resultaten die één of meer van de hier opgegeven woorden bevatten zullen worden uitgesloten.

Plaats combinaties van woorden tussen aanhalingstekens om die exacte combinatie uit te sluiten, b.v. "koninklijk huis".
Zonder de  woorden:               
Zoeken op speciale velden, zoals Uitgever, Reeks e.d.:
 • Het zoeken toont alleen resultaten die aan álle zoekcretieria voldoen (AND).
 • Let op eerdere selecties in de velden. Wis ze zonodig eerst.
 • Selectie van b.v. een Uitgever leidt automatisch tot een filtering van b.v. Reeksnamen die daarmee gecombineerd kunnen worden.
Spelnamen zijn de algemeen gangbare namen voor een bepaald soort spel, b.v. Ganzenbord of Halma. Dit is dus niet altijd gelijk aan de titel op de doos. Op titel kan wel gezocht worden in het Vrij zoeken veld.

Onder Reeks vallen items die in een serie zijn uitgegeven. Ook vindt men hier themagroepen of andere groeperingen, zoals b.v. Koninklijk Huis of Curiosa.
Uitgever: 
   
  Spelnaam: 
   
  Reeks/Thema: 
   
  Auteur: 
   
Zoeken op jaartallen:
 • Vul alleen het VANAF jaar in om alle items te tonen vanaf dat jaar tot nu.
 • Vul zowel het VANAF jaar als het T/M jaar in om alle items te tonen uit de tussenliggende periode (incl. items uit de ingevulde jaartallen zelf).
 • Vul alleen het T/M jaar in om alle items te tonen tot en met dat jaar en ouder.
Jaar vanaf:     t/m:     Index Nr:  Zoeken op Index Nr:

Elk item heeft een index nummer dat boven in de colofon van het item te vinden is. Indien U het nummer reeds kent kunt U dat invullen.
Deze optie wist automatisch alle andere zoekvelden.
     

   Achtergrond over Luctor

De inspiratie voor de naam Luctor kwam uit het Zeeuwse devies Luctor et Emergo. Van deze Rotterdamse uitgeverij, sinds 1941 opgezet door de in 1896 opgerichte drukkerij Stadler & Sauerbier bestaat geen enkel archief meer. Toch is over de geschiedenis ervan nog wel iets te vertellen aan de hand van verhalen van oud-medewerkers en medewerkers van Stadler & Sauerbier. De uitgeverij werd na beëindiging van het uitgeverswerk nog gehandhaafd om papier te kunnen blijven inkopen in Engeland.

Onder de Luctor naam werden door drukkerij Stadler & Sauerbier onder meer spellen, legpuzzels en kinderboeken gemaakt. Later werden ook puzzels gemaakt voor Ravensburger Verlag. Het hoofdbestandeel van het drukwerk bestond echter uit etiketten. De Luctor activiteiten waren een diversiteit om stilstand te voorkomen. De oprichters van de drukkerij waren K.H. Sauerbier en zijn zwager de graficus Johan M. Stadler. Zoon K.H. Sauerbier nam samen met zijn broer H.F. Sauerbier de bedrijfsfakkel over in de leiding, waarbij K.H. Sauerbier over het bedrijfstechnische aspect en H.F. Sauerbier over het commerciële aspect directie voerden. Toen in de zestiger jaren de economie uitbundiger ging bloeien, bleek dat de spellen te goedkoop waren in vergelijking met Jumbo e.d. Men gaf liever een duurder cadeau dan het goedkopere. Bovendien ging men zich specialiseren in het drukken van etiketten. Daarbij zijn de activiteiten van Luctor beëindigd.

De naam K.H. (Karel Hendrik) Sauerbier komt in 5 generaties terug en kan daardoor voor verwarring zorgen:

 • De oprichter K.H. Sauerbier is de 2e K.H. in lijn, directeur/handelsman;

 • De opvolgende zoon K.H. is de 3e in lijn, eerst technisch directeur, later algemeen directeur;

 • De 4e in lijn, was o.a. 25 jaren lid Raad van Bestuur en Raad van Commissarisen bij Stadler & Sauerbier b.v., veroorzaker van het verzoek voor het predicaat "Koninklijk";

 • Diens zoon Karel de 5e, techneut, is werkzaam bij een ander bedrijf.

De 4e K.H. Sauerbier zelf aan het woord:

"Luctor was de uitgeverij vanuit de drukkerij Stadler & Sauerbier opgericht, dus formeel een dochter-mij zonder overname. De naam Luctor kwam uit het devies Luctor et Emergo ( een uiting van verzet?). De heren Sauerbier waren politiek gezien anti-Nazi Duits, maar zij moesten in oorlogstijd een bedrijf met gezinnen van werknemers veilig houden. Toch hebben zij in de oorlogstijd ( met veel zenuwen ) persoonsbewijzen e.d. doen vervalsen en het overgangsgeld als voorbereiding van de bevrijding gedrukt voor Rotterdam (indien door de Duitsers gevonden doodstraf gegarandeerd). Voorbeelden van dat geld zijn in het Geldkabinet te vinden. Ook werd in de oorlogstijd papieren modelvliegtuigen gedrukt, waarvan begrijpelijk het Duitse exemplaar tegen het Britse model sneuvelde. Deze modellen heb ik niet terug gezien.

De vennootschap Stadler & Sauerbier was vanuit zijn steendruk origine "alles-drukkers" , van sigarenbandjes met de etiketten (met bronspoeder druk) op de houten sigarenkistjes t/m kartongeperste presenteerbladen , maar later ook reclamewerk-drukker voor folders, brochures (traploos verlopend grijs in Honda prospectus) en de bekende Verkerke posters.

Royal SenS is niet uit Stadler & Sauerbier ontstaan want het is de handelsnaam van de continue voort bestaande Stadler & Sauerbier b.v.
Voorgaande handelsaanduidingen waren: S&S, SenS en SENSOFFSET.

Stadler & Sauerbier b.v. kreeg tijdens het 100-jarig jubileum door de toenmalige koningin Beatrix het predikaat Koninklijk toegekend (géén hofleverancier ! ) , van waaruit de handelsaanduiding Royal SenS komt."
 


Een andere bron wordt gevormd door de verhalen van oud Luctor medewerker Gerard Martens (overleden in 2003) op de website van Aad Engelfriet waarvan hieronder een (bewerkt) citaat:


Drukker de Nijs, leermeester van Gerard Martens aan één van de SenS persen in de
showroom die was ingericht voor de verkoop van de persen (foto: Aad Engelfriet)
 

"Er werden bij Stadler & Sauerbier spellen en prentenboeken gedrukt en van lieverlee kwamen er meer producten bij. zoals o.a. de blokkendozen en legpuzzels.
Aan het eind van 1941 werd de drukkerij uitgebreid met uitgeverij Luctor. De drukkerij kreeg daardoor een hoop extra drukwerk voor spellen, legpuzzels, boekjes enz. Hiervoor was extra hulp nodig en zo werd het personeel uitgebreid met meisjes. Op een goede dag waren de schoonheden daar en er veranderde wel wat in de algehele sfeer van de mannengemeenschap. Er moest rekening gehouden worden met de dames van Luctor. Het werd er zeker nog gezelliger door op het werk.

 Het eerste spel, dat Luctor uitgaf was Silhouetta, een soort kwartetspel. Al die spellen moesten natuurlijk gesorteerd worden en in de doosjes gedaan. Daartoe liepen enige meisjes rond een tafel en ze verzamelden al lopend, de kaarten, die nodig waren om een spel compleet te maken. Dat was natuurlijk geen doen en de technische dienst kreeg de opdracht om een draaiende tafel te maken, zodat de dames zittend haar werk konden doen. O, wee, als er aan het eind van de rit een kaart over was, of dat er één tekort was. Dan moesten ze alle doosjes weer open maken en de spellen natellen.

Intussen was 1942 aangebroken en in dat jaar werden veel mannen van hun werk gehaald om in Duitsland te gaan werken. Ook Gerard Martens moest van 1942 tot de bevrijding naar Duitsland. Na 1945 keerde hij weer terug bij de drukkerij.
Gerard Martens was leerling-drukker aan de éénkleurenoffsetpers met als leermeester drukker De Nijs welke te zien is op de foto hierboven. Op die foto staat één van de persen in een met gordijnen, afgesloten ruimte die als een soort showroom was ingericht om de SenS offsetpers te gaan verkopen. Gerard moest zijn pers, de SenS 7, dan volop laten draaien terwijl De Nijs aan de andere pers, nummer 8, wat meer technische uitleg gaf. Achterin de foto kan men vaag wat drukwerk zien hangen, dat al gedrukt was: Postkantoortje Spelen van Luctor.


De 'Luctor-meisjes' tijdens een revue. Elk van de meisjes is verkleed
als één van de Luctor spellen (foto: Aad Engelfriet)
 

Hiernaast een foto van de z.g. Luctorgirls uit één van de revues van Gerard Martens. De dames zijn gekleed in dozen van verschillende Luctor spelen, waaronder het Pullman Legspel, Trouwen, Autorenspel en DominoStenen. Het decor werd gemaakt door Jan v.d.Wal en Wim Sleeuwenhoek. Over het spel Postkantoortje Spelen is ook nog een leuke anecdote te vertellen. Zoals zovele nieuwe uitgaven van Luctor werd er eerst een proeforder gedrukt. Er moesten postzegeltjes gedrukt worden in verschillende waarden en kleuren. De koninginnekopjes zagen er mooi uit maar Luctor moest de hele voorraad zegels vernietigen. Het was niet toegestaan om postzegels met de Koningin erop in wat voor vorm te drukken of uit te geven, al was het alleen maar voor de verwarring en het feit, dat mensen deze zegels op de echte post gingen plakken. De voorraad zegeltjes werd vernietigd en er werd een nieuw ontwerp gemaakt met neutrale beeltenissen."
 


Dankzij legpuzzelverzamelaar- en specialist Geert Bekkering en Miranda Koldenhof van de administratie van het huidige Royal SenS kon contact gezocht worden met oud-medewerker Rob Smit, die in augustus 1960 ging werken bij Royal SenS, toen Luctor al een aflopende zaak was, en er bleef werken tot en met augustus 2008. Hij weet zich nog het volgende te herinneren:

"De firma is ontstaan aan de Delftsestraat in Rotterdam, bij het spoor. Het toenmalige kantoorgebouw en de productiehal met de drukkerij was in 1940 een leegstaande fabriek waar sinds de bouw ervan in 1926 de eerste Nederlandse behangselpapierfabriek van Rath en Dodeheefver was gevestigd en die in 1934 was verhuisd naar een grotere lokatie aan de Duivendrechtsekade 54 in de Watergraafsmeer. Naast dit gebouw werd een nieuwe productiehal en kantoren gebouwd, de huidige drukkerij, en hiermee werd de hoofdingang verplaatst van de Adrianalaan 396 naar de Weegbreestraat 11. Nog later werd weer een gebouw geplaatst, de huidige afwerking (snijden stansen enz.). Recentelijk is er een nieuw gebouw geplaatst waarin het papiermagazijn en de expeditie is gevestigd. Deze drie gebouwen omcirkelen de oude drukkerij die nu leeg staat en in de toekomst zal worden afgebroken.
De heren Sauerbier waren Karel en Hans. Karel was de technische man en Hans de commerciële.

Er werden vooral erg veel kinderboeken gedrukt en uitgegeven in heel veel verschillende talen, en daarbij ook prentenboeken en kleurboeken. Ook werden veel aankleedpoppen en bouwplaten (meestal 50 x 70 cm) gedrukt.
Voor spellen was de oplage (na 1960) meestal 1.000. Een enkele keer 1.500 was al heel veel. Dat drukwerk werd vooral in de wat slappere tijd gemaakt en lag op voorraad. De cartonnage (dozen maken etc.) werd in eigen bedrijf gedaan. Op de cartonnage werden ook doosjes, onderzetters en theebladen gemaakt, allemaal met een ontwerp van rozen.
Voor 'hamertje tik' en knipwerk werden onderdelen als hamertjes en schaartjes ingekocht. Dat lag ook op voorraad in het magazijn. Daar is later nog wel van uitgedeeld. De voorraden waren niet alleen hamertjes en schaartjes maar heel divers, zoals borduurgaren, magneetjes, stokjes, latjes, doosjes, kaartjes, knopen, vingerhoedjes, dobbelsteentjes, fiches enz. Alles wat in de dozen zat, was in ruime mate op voorraad. Er was een afdeling met 'meisjes' bezig alle spelbenodigdheden in de dozen te pakken.

Stadler & Sauerbier heeft niet alleen kort na de oorlog (toen import en Duitsland en Engeland heel moeilijk was) zelf drukpersen ontwikkeld, maar ook zelf gebouwd. De ontwerper en bouwer was Karel Sauerbier, voor sommige mensen een moeilijke man, maar een geniaal technicus. Diverse van deze persen zijn ook verkocht aan andere drukkerijen.
Buiten het bouwen van drukpersen werden er ook vochtrollen-wasmachines gebouwd, dit heeft zeker tot 1990 plaats gevonden. Deze machines werden ook in het buitenland verkocht. Vooral Engeland was en regelmatige afnemer.
Er waren globaal twee soorten drukpersen, één met korte uitleg en één met lange uitlegger. In de drukkerij waren de persen genummerd en Rob Smit heeft zelf nog drukwerk geproduceerd op SenS 14.
Het moeilijkste dat werd gedrukt waren de 3-D plaatjes, waarbij met een brilletje met een rood en blauw cellofaantje diepte kon worden gezien. Bij die plaatjes moesten kleuren niet over elkaar gedrukt worden. De drukker moest met zo'n brilletje op controleren of het drukwerk echt goed ging. Paskruizen werden mee gedrukt op het papier en later weggesneden voor het eindproduct."

Andere oud-medewerkers waren de schoonzus van Rob Smit, die al werkneemster was vóór 1960 (alleen niet op de Luctor afdeling), Jaap van Grieken, die ver vóór Rob Smit in dienst was en Nel van Eijs Otte die werkzaam was op de Luctor afdeling en ook nog een oudere zus heeft die ook daar werkzaam was. Tevens is een deel van de oprichtingsgeschiedenis van Stadler & Sauerbier verder ingevuld kunnen worden door contact met de 4e K.H. Sauerbier.


   
  01 02 03 04 05
Luctor  [88]
339
Silhouetta
Jaar:
1941
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Perlstein Roeper Bosch

Algemene spelnamen:
Silhouetta
Auteurs / Designers:
Voss, H.D.
Voss, Peter

Afmetingen:
12,8 x 18,5 cm
Nummer(s):
K2034


 
Op de spelregels is het K-nummer K2034 te zien dat in de oorlogsjaren verplicht was op drukwerk. Ontwerp: H.D. Voss. Uit het artikeltje in het blad Nefeka op foto 8 blijkt dat het door Luctor geproduceerde spel door Perlstein & Roeper Bosch in de handel werd gebracht.

Gerard Martens schrijft hierover in zijn memoires:

"Het eerste spel, dat Luctor uitgaf was Silhouetta een soort kwartetspel. Al die spellen moesten natuurlijk gesorteerd worden en in de doosjes gedaan. Daartoe liepen enige meisjes rond een tafel en ze verzamelden al lopend, de kaarten, die nodig waren om een spel compleet te maken. Dat was natuurlijk geen doen en de technische dienst kreeg de opdracht om een draaiende tafel te maken, zodat de dames zittend haar werk konden doen. O, wee, als er aan het eind van de rit een kaart over was, of dat er een tekort was. Dan moesten ze alle doosjes weer open maken."

In tegenstelling tot de opmerking van Gerard Martens is dit eigenlijk geen kwartetspel maar meer een variant van Rummy. Het doel van het spel is om een complete set 'SILHOUETTA' te vormen, waarbij daarbinnen nog een afzonderlijke reeks zit van 2 T's die een compleet plaatje moeten vormen. Op elk van de kaarten staat één van de letters van het woord. De spelers krijgen een aantal kaarten, en nemen beurtelings een kaart van de stapel.
Er zouden volgens oud-Luctor medewerker Rob Smit van dit spel twee vormen moeten bestaan. Het doosje met de score-kaartjes en een afzonderlijk kaartspel.

Inhoud: 100 kaarten met silhoetten, 162 score kaartjes, spelregels (1 grote en 5 speelkaarten met spelregels).
 
Foto 3,4: Collectie Christine Sinninghe Damsté
Foto 6,7: Collectie Harm Bos
Foto 8: Jeannette Kok

* * *

428
De Jolige Puzzle-Beertjes
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Jumbolino
Afmetingen:
20,5 x 14 x 3 cm
Nummer(s):
606


 
Het spel wordt genoemd in een inventarislijst van het Jeugdwerk te Kamp Vught uit 1943 (foto 7). Het ontbreken van een K-nummer duidt op een uitgave van begin 1941. Het spel werd zeker nog tot in 1947 verkocht, zie de advertentie op foto 8.
 
Foto 6: Collectie Geert Bekkering

* * *

18764
In de Dierentuin
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Decor / Panorama
Behoort tot reeksen:
Speelgoed
Flora en Fauna


 
Twee doosjes met opzetdieren. De oorspronkelijke verdeling van de dieren over de doosjes is niet bekend en is ook niet geheel af te leiden uit de afbeeldingen op de doosjes. Mogelijk Luctor.

* * *

17079
Schilderijtjes borduren
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Knutselen / Frobelen
Behoort tot reeksen:
Speelgoed


 
Zonder Kennummers

* * *

2245
De veerman de wolf de geiten de kool
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Veerman Wolf Geit en Kool


 


* * *

17086
Horsie Horsie
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Klok en Hamer
Schimmelspel


 


* * *

15837
Leren Lezen
Jaar:
1941 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Leren Lezen
Behoort tot reeksen:
Educatief


 
Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge.

* * *

15143
Apie Apie
Jaar:
1942
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Jumbolino
Nummer(s):
K2185


 
Met Kennummer K2185. Foto 5 toont een kartonnen inlay gemaakt van een (kennelijk mislukt) drukvel voor TEE LETTEN theesurrogaat. Volgens een advertentie van eind 1941 werd dat al door duizenden vrouwen gebruikt en bespaarde het de helft op hun theeverbruik. Het aanwezige K-nummer toont aan dat dit exemplaar van het spel is gedrukt in 1942 of daarna.
 
Foto 1-4: Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge.
Foto 5: Collectie Geert Bekkering

* * *

17264
Pullman Legspel
Jaar:
1942 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Legspel
Behoort tot reeksen:
Spoorwegen
Paarl Moer

Nummer(s):
K2185


 
Met Kennummer K2185 (drukkerij Stadler en Sauerbier van de Luctor uitgeverij te Rotterdam). Ook op het rechter kaartje van de MITROPA-wagon, staat rechtsonder K 2185.
De kartonnen kaartjes van 4,9 x 9,9 cm vormen samen een trein:
- Stoomlok uit de 3900-serie van de Nederlandsche Spoorwegen met kolentender
- Internationale Slaapwagen Maatschappij
- Pullman Car
- Mitropa Restauratiewagen
- Postwagen
Alle wagons hebben 7 kaartjes en de locomotief met kolentender 8. Op de korte zijkant van de deksel staat PAARL MOER hetgeen mogelijk een reeksnaam zou kunnen zijn; de opmaak van deze tekst doet denken aan de tekst op de zijkant van de Toy-Land series (zie foto 6).
 
De serie NS 3900 was een serie sneltreinstoomlocomotieven van de Nederlandsche Spoorwegen. De Duitse fabriek Henschel & Sohn leverde de locs in twee series in 1929 (nrs. 3901 t/m 3922) en 1930 (nrs. 3923-2932). Op foto 7 één van de locs uit de serie in 1932. Mitropa, later geheten SSP Deutschland, was bekend als exploitant van restauratie- en slaaprijtuigen (zie foto 8 waarop een wagon uit deze periode met het Mitropa logo zoals gevoerd werd tot 1945). 

Foto 1: Kelk
Foto 2,4,5,6(boven): Collectie Geert Bekkering
Foto 3: Ruben van Wijk

* * *

347
Wat boer Krelis in de stad beleefde
Jaar:
1942 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Boer Krelis
Nummer(s):
K2063


 
De doos vermeldt Kennummer K2063. Deze nummers werden op last van de Duitse bezetter verplicht gesteld voor drukkerijen vanaf juli 1941 en worden aangetrofffen tot enige jaren na de oorlog. Daar de tekst in de doos ook nog van de oude spelling getuigt, die feitelijk al in 1934 formeel werd afgeschaft (maar nog door velen in de jaren daarna werd gebruikt) is de datering op ca 1942 gezet.
Mogelijk Luctor.

Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *

1404
Voetbal
Jaar:
1942 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Tafelvoetbal
Behoort tot reeksen:
Voetbal
Nummer(s):
K2185


 
Met Kennummer K2185 (drukkerij Stadler en Sauerbier van de Luctor uitgeverij te Rotterdam).

Foto's: Bertus

* * *

19428
Je bent de Sigaar
Jaar:
1942
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Vlooienspel
Afmetingen:
38 x 25 cm
Nummer(s):
K2185


 
Variant op vlooienspel. Met Kennummer K2185 van drukkerij Stadler en Sauerbier, welke was verbonden aan uitgeverij Luctor. Vergelijk ook het spel Javanen van dezelfde uitgever met soortgelijke fiches en spelregels aan de binnenzijde van het deksel.
 
Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *

345
Javanen
Jaar:
1942
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Javanen
Afmetingen:
38 x 25 cm
Nummer(s):
K2185


 
Spelregels op binnenzijde deksel; steenrood gekleurde ronde fiches, drie houten dobbelstenen.
Afmeting speelbord 34 x 33 cm.
De doos vermeldt het kennummer K2185, waarmee het spel gedateerd kan worden tussen 1941 en ca 1947. Gezien het kleurgebruik (dat later a.g.v. schaarste aan alles minder werd) en het nog niet aanwezig zijn van een z.g. "GR-prijs" (ingevoerd in december 1943 maar pas vanaf ca 1945 op grotere schaal toegepast) is een datering rond 1942 waarschijnlijk. Dit komt ook overeen met het type dobbelsteen dat ook uit die periode stamt.
Het nummer K2185 is van drukkerij Stadler en Sauerbier te Rotterdam, Schiebroek, waaraan de uitgeverij Luctor was verbonden.
Vergelijk ook het spel Je bent de Sigaar van dezelfde uitgever met soortgelijke fiches en spelregels aan de binnenzijde van het deksel.
 
Foto 1,3,5: Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *

10569
Silhouetten Puzzle
Jaar:
1943 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Figuren Legspel
Behoort tot reeksen:
Speelgoed
Afmetingen:
14,5 x 22,5 x 2,5 cm
Nummer(s):
K2063
K2072


 
Opmaak lijkt op Luctor, maar doosje met Kennummer K.2063 en losse gebruiksaanwijzing met Kennummer K.2072 in het Nederlands en Duits (beide onbekend). "..Hebt gij nu de 3 kaarten weer netjes in elkander gepast, dan moet gij de losse figuurtjes daarop leggen, volgens de voorbeelden in den binnenkant van het deksel. Veel pleizier."

* * *

359
Diesel - domino Legkaarten
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Domino
Prentendomino

Behoort tot reeksen:
Spoorwegen
Afmetingen:
20 x 10 cm
Nummer(s):
GRP 32
K2034 K2185


 
Jaartal geschat op basis van aanwezigheid GR-nummer. Deze werden ingevoerd aan het eind van 1944. de doos toont twee verschillende Kennummers: K2034 (drukkerij H Th. De Jong te Rotterdam) op de spelregels aan de binnenzijde en K2185 (Luctor Rotterdam, Stadler en Sauerbier).
De achterkleinzoon van de heer K.H. Sauerbier, mede-oprichter van drukkerij Stadler & Sauerbier (tegenwoordig SenS) kon melden dat zijn vader indertijd enkele andere drukkerijen had overgenomen waaronder drukkerij De Jong te Rotterdam. Dat was een vroege overname/fusie gedachte. Later zijn die overnames weer afgestoten om alle aandacht aan de interne groei van S&S te besteden. Tegen die tijd begonnen ook andere bedrijven groei door overnames aan te hangen.

 Merk op dat foto 3 slechts 27 van de 28 kaarten toont. De dubbel-zes ont breekt.

Foto 1,2: Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge
Foto 4: Collectie Geert Bekkering

* * *

15142
Knippen en Spelen De Fa-mi-lie Tok-Tok
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Knippen En Spelen
Knutselen / Frobelen

Behoort tot reeksen:
Speelgoed
Nummer(s):
GRD 16 95


 
Met GR-nummer G.R.D. 16-95.

Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge.

* * *

12974
Knippen en Spelen Eendjes
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Knippen En Spelen
Knutselen / Frobelen

Behoort tot reeksen:
Speelgoed
Nummer(s):
GRD 16 95


 
Met GR-nummer G.R.D. 16-95. Foto's: Mevr. V. Floors.

* * *

446
Knollen voor citroenen
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Knollen Voor Citroenen
Nummer(s):
K2185
GRD 36


 
Met Kennummer en GR-nummer
 
Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *

9602
Kwik Kwak Kwek
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Kwik Kwak Kwek


 
Inhoud 5 platte kartonnen kikkers, 5 touwtjes en 5 punaises. De kikkers hebben een gaatje in hun nek en heten Kwik, Kwak, Kwek, Rak en Rik. Spelregels staan op het etiket aan de binnenzijde van het deksel.
Luctor gaf ook een versie uit met kleinere kikkers, zoals ook vermeld in de spelregels.

Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *

367
Kwik Kwak Kwek
Jaar:
1945 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Luctor
Algemene spelnamen:
Kwik Kwak Kwek
Nummer(s):
GRD 40


 
Inhoud 3 platte kartonnen kikkers en 3 houten kubussen van 3x3x3 cm met bovenop een stok van ruim 16 cm met een vlag. De kikkers hebben een gaatje in hun nek en heten Kwik, Kwak en Kwek. Aan elke kubus is een touw bevestigd van ca 1 meter.
De doos vermeldt de GR-prijs 'G.R.D. 40. - 1.45'.
Luctor gaf ook een versie uit met grotere kikkers.

Collectie Speelvogel (www.toycollector.be)

* * *


Sitemap |  Disclaimer & Copyright |  Over deze website |  Contact |  Links