Home       Disclaimer & Copyright       Over deze website       Sitemap       HONGS Mobiel       Contact       Links
 

Zoektips voor 'Vrij zoeken'
 • Laat algemene woorden als 'het', 'een', 'de' etc. weg.
 • Er kan ook een uitgever, reeks, auteur, jaartal enz. worden meegeven, b.v. Disney Jumbo 1950.
 • Incomplete zoekwoorden zijn toegestaan. Disn Jumb geeft het zelfde resultaat als Disney Jumbo.
 • Splits woorden, b.v. sport  wedstrijd i.p.v. sportwedstrijd.
 • Plaats uw zoekopdracht tussen aanhalingstekens om exact daarop te zoeken, b.v. "koninklijk huis".
 • Het zoeken toont alleen resultaten die álle zoekwoorden bevatten (AND).
 • Bij een ingave van 3 of meer letters zal geprobeerd worden op basis daarvan al een aantal suggesties te tonen.
Vrij zoeken:   
 Zoek ook in
 omschrijving
De omschrijving is de tekst die beneden de foto's staat. Vink het hokje aan om die mee te nemen in de zoekopdracht. Als het zoekwoord daarin wordt gevonden wordt het geel gemarkeerd in de omschrijving.
Resultaten die één of meer van de hier opgegeven woorden bevatten zullen worden uitgesloten.

Plaats combinaties van woorden tussen aanhalingstekens om die exacte combinatie uit te sluiten, b.v. "koninklijk huis".
Zonder de  woorden:               
Zoeken op speciale velden, zoals Uitgever, Reeks e.d.:
 • Het zoeken toont alleen resultaten die aan álle zoekcretieria voldoen (AND).
 • Let op eerdere selecties in de velden. Wis ze zonodig eerst.
 • Selectie van b.v. een Uitgever leidt automatisch tot een filtering van b.v. Reeksnamen die daarmee gecombineerd kunnen worden.
Spelnamen zijn de algemeen gangbare namen voor een bepaald soort spel, b.v. Ganzenbord of Halma. Dit is dus niet altijd gelijk aan de titel op de doos. Op titel kan wel gezocht worden in het Vrij zoeken veld.

Onder Reeks vallen items die in een serie zijn uitgegeven. Ook vindt men hier themagroepen of andere groeperingen, zoals b.v. Koninklijk Huis of Curiosa.
Uitgever: 
   
  Spelnaam: 
   
  Reeks/Thema: 
   
  Auteur: 
   
Zoeken op jaartallen:
 • Vul alleen het VANAF jaar in om alle items te tonen vanaf dat jaar tot nu.
 • Vul zowel het VANAF jaar als het T/M jaar in om alle items te tonen uit de tussenliggende periode (incl. items uit de ingevulde jaartallen zelf).
 • Vul alleen het T/M jaar in om alle items te tonen tot en met dat jaar en ouder.
Jaar vanaf:     t/m:     Index Nr:  Zoeken op Index Nr:

Elk item heeft een index nummer dat boven in de colofon van het item te vinden is. Indien U het nummer reeds kent kunt U dat invullen.
Deze optie wist automatisch alle andere zoekvelden.
     

   Achtergrond over Spear / J.W.S. Bavaria


Jacob Wolf Spier, 1832-1893


De nieuwe fabriek bij
Nürnberg, 1899

Spear Spelen
In Nederland aangetroffen Logo's van
J.W. Spear & Sons.
Boven: J.W.S.&S. Bavaria, vanaf
ca 1900 to ca. 1930. Onder: Spear's Spelen
vanaf ca. 1920.
 

Jacob Wolf Spier werd geboren op 23 April 1832 in Duitsland. Zijn ouders waren Joods en werkten als zeepmakers. Zijn moeder stierf toen hij vier jaar oud was en zodoende werd hij verder opgevoed door zijn vader.

Op 20-jarige leeftijd emigreerde Spier naar Amerika, zoals in die tijd velen met hem die Duitsland verlieten. In 1857 trouwde hij met de Duitse Sophie Rindskodft. Jacob en Sophie Spier kregen het Amerikaans staasburgerschap in 1860 en veranderde hun naam in Spear, omdat dat in Amerika beter herkend werd. In dat zelfde jaar kregen zij ook de eerste twee kinderen van hun kroost die uiteindelijk tot tien kinderen zou uitgroeien.

De Spear familie verhuisde terug naar Duitsland in november 1861 als gevolg van de uitbraak van de Amerikaanse burgeroorlog. In 1862 verhuisde de familie weer van Fürth naar het stadje Rechendorf in de buurt van Bamberg, alwaar Spear gedurende vier jaar een baan had als manager bij Reiß & Co., een producent van houten artikelen.

In 1869 verhuisde de Spear famile opnieuw naar Sonneberg, een gebied dat bekend stond voor de productie van speelgoed. Jacob werd partner van de firma C. Harwig & Son. Dat bedrijf was opgericht in 1825 en had tegen 1865 zijn portfolio uitgebreid met producten als Domino, Cribbage en bordspellen.

In 1872 veranderde de firma van naam in Harwig, Spear & Bergmann. In die tijd werd dit gezien als een zeer vreemd partnerschap, daar  Harwig protestant was, Spear joods en Bergmann katholiek. De nieuwe firma produceerde onder andere spellen, die werden verkocht in Engeland, Frankrijk en Duitsland.

In 1878 verliet Spear Harwig, Spears & Bergmann. Hij en zijn familie verhuisden opnieuw, dit keer naar Engeland. Daar richtte hij het import bedrijf  J. W. Spear op in september 1878, dat luxe artikelen importeerde. Zijn drie oudste zonen Ralph, Joseph en Carl bleven in London om de zaken van het bedrijf waar te nemen, terwijl de rest van de famile weer terug verhuisde naar Duitsland. Rond november 1879 liet Spear zichzelf daar ook registreren als enige eigenaar van de nieuwe import- en exportfirma te Fürth.

Het Duitse deel van het bedrijf begon in een oude spiegel fabriek. In 1883 verhuisde Spear naar een villa in de Kunigswarterstrasse. Spear bouwde daar een nieuwe fabriek achter de villa waar 60 mensen werkten die voornamelijk kaartspellen, prentenboeken en bedrukte onderleggers maakten voor de export naar Engeland. In 1884 werd de naam van de firma veranderd in J. W. Spear & Sons. Ralph en Joseph verlieten een jaar daarna echter weer de firma om hun eigen bedrijf op te zetten onder de naam Gebrüder Spear.

De eerste advertentie van J. W. Spear verscheen in een gids voor speelgoed bedrijven in april 1887. Daarbij werd hun eerste merklogo,een Engelse brievenbus met de woorden 'UK Victoria Regina' op de voorzijde. In de advertentie werd ondere andere een reeks luxe artikelen en speelgoed aangeboden.

De Duitse fabriek werd uitgebreid en gemoderniseerd in 1888 en in 1889 werden de zonen Carl and Wilhelm Spear partners in het bedrijf.

Op 26 mei 1892 brak een grote brand uit in de Duitse fabriek die zeer veel schade veroorzaakte en de voorraad vernietigde. Door een slechte verzekering leden de Spear's een groot financieel verlies maar met hard werken en doorzettingsvermogen waren zij in staat tegen Kerstmis weer een nieuwe en grotere fabriek op te zetten en in bedrijf te nemen. In 1893 brak er opnieuw brand uit in de fabriek maar gelukkig kon dat snel worden geblust, zodat de schade beperkt bleef. Dit tweede incident veroorzaakte echter veel onrust onder de lokale bevolking die tegen de fabriek in opstand kwamen, ook omdat deze in de zomermaanden veel stank veroorzaakte. Hierdoor brak een periode van stress aan voor de Spear familie. J. W. Spear werd beschuldigd van brandstichting in zijn eigen bedrijf. Op 3 september 1893 hing J. W. Spear zichzelf op in de fabriek. In 1894 werd Jacob's weduwe Sophie partner in het bedrijf.


In 1994 werd J. W. Spear & Sons
overgenomen door Mattel
.

In maart 1898 kocht J. W. Spear & Sons een stuk land buiten de stad Nürnberg in de Duitse deelstaat Bavaria en bouwde daar een nieuwe fabriek. De fabrieken in Nürnberg en Fürth werden verbonden door het eerste stuk van de Duitse nationale spoorwegen. Deze nieuwe lokatie was een industrieel gebied met ruimte voor uitbreiding en geen lokale bevolking waar men rekening mee hoefde te houden. De productie in de nieuwe fabriek startte in 1899 en werd gesplitst in luxe goederen en speelgoed. In 1932 werd de productie onder druk van de opkomende Nazi's deels verhuisd naar Engeland. De fabriek in Nürnberg bleef speelgoed maken totdat deze werd gebombardeerd in de tweede wereldoorlog.

In Nederland werden vanaf ca. 1900 de spellen van Spear vaak onder de Engelse of Duitse titels verkocht, met toevoeging van een Nederlandse vertaling van de spelregels. Soms ook ziet men op de doos de Nederlandse titel als tweede titel vermeld. Er worden echter ook geheel Nederlandse versies geproduceerd. Vanaf ongeveer de jaren '20 werden de spellen geïmporteerd door Hausemann & Hötte. Het meest bekende spel is wel Mensch Erger Je Niet, dat vanaf 1923 werd verkocht. In 1953 introduceerde J. W. Spear & Sons het populaire spel Scrabble in Engeland dat vanaf 1954 ook in Nederland werd verkocht alwaar het werd geïmporteerd door SIO.


   
  001 002 003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 034 035 036 037 038 039 040 041 042
Spear  [821]
11247
Caricaturen Domino
Jaar:
1890 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Domino
Prentendomino


 


* * *

11870
Schaak
Jaar:
1890 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Schaak


 


* * *

15209
Klok en Hamer - Glocke und Hammer
Jaar:
1900
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Klok en Hamer
Schimmelspel


 
Uitgeversnaam boven het blauwe gedeelte op de doos. Met Nederlandse en Duitse spelregels. Rechtsonder één regel tekst.

* * *

14815
Klok en Hamer - Glocke und Hammer
Jaar:
1900
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Klok en Hamer
Schimmelspel


 
Uitgeversnaam boven het blauwe gedeelte op de doos. Met Nederlandse spelregels in et deksel geplakt.

* * *

61
Klok en Hamer - Glocke und Hammer
Jaar:
1900
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Klok en Hamer
Schimmelspel


 
Uitgeversnaam boven het blauwe gedeelte op de doos. Met Nederlandse en Duitse spelregels. Rechtsonder twee regels tekst.
(de gewone dobbelsteen hoort niet tot het spel)

* * *

50
Neues Bilder Lotto - Prenten lotto
Jaar:
1900
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Lotto (plaatjes)


 
Foto's: Speelgoedmuseum Deventer

* * *

7460
Tidley Winks
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Vlooienspel


 


* * *

7984
Ambachten Kwartet
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Kwartet
Behoort tot reeksen:
Bedrijven


 
12 maal 4 kaarten. Metselaar, schoenmaker, schilder, timmerman, slager, kleermaker,
bakker, smid, pottebakker, boekbinder, slotemaker, tuinman.
Op het doosje de tekst: Salon voor Scheren en Haarsnijden J.W.Marsman Sigarenhandel Haaksbergerstraat Enschede.

* * *

1331
Das Angel Spiel - Het visch of hengel spel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Hengelspel
Aquarium
Visspel

Behoort tot reeksen:
Flora en Fauna
Afmetingen:
29 x 29 cm


 
Met Nederlandse titel op de doos
 
Foto's: Past Joys

* * *

14980
Het Prenten Lotto Nieuwe verbeterde uitgave
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Lotto (plaatjes)


 


* * *

49
Kegelspel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Kegelen
Bowling


 


* * *

10916
Magnetic Fish Pond - Het visch of hengel spel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Hengelspel
Aquarium
Visspel

Behoort tot reeksen:
Flora en Fauna
Afmetingen:
27 x 27 cm


 


* * *

70
Schwarzer Peter - Zwarte Piet
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Zwarte Piet


 
Met Nederlandse en Duitse spelregels.

* * *

1391
Wedrenspel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Wedrenspel
Behoort tot reeksen:
Sport Overig


 
Collectie V. Janitschek

* * *

15772
Wedrenspel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Wedrenspel
Behoort tot reeksen:
Sport Overig
Afmetingen:
30 x 21 cm


 
Foto 3: Collectie Fred Horn (v.h. collectie Bénard), Vlaams Spellenarchief te Brugge (picture by A. Seville)

* * *

15788
Belagerungsspiel - Belegeringsspel
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Asalto
Belegeringsspel
Belegering Spel

Behoort tot reeksen:
Asymmetrische Spelen
Militair / Oorlog

Afmetingen:
21 x 27 cm


 
Met apart bijgevoegde Nederlandse spelregels.

Foto's: Past Joys

* * *

18177
Halma
Jaar:
1900 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Halma


 
Op de zijkant een etiketje met de naam van de uitgever J.W.S. & S. Bavaria. De in de doos aanwezige dobbelstenen horen niet bij het spel.

* * *

17364
Ping Pong
Jaar:
1902
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Tafeltennis
Ping Pong

Behoort tot reeksen:
Sport Overig


 


* * *

19
Table Tennis
Jaar:
1902
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Tafeltennis
Ping Pong

Behoort tot reeksen:
Sport Overig


 
Inclusief Nederlandse spelregels. Foto's: Speelgoedmuseum Deventer

* * *

18015
Das Magnetische Angel-Spiel - Het visch of hengel spel
Jaar:
1905 (+/-)
Uitgevers / Fabrikanten:
Spear
Algemene spelnamen:
Hengelspel
Aquarium
Visspel

Behoort tot reeksen:
Flora en Fauna


 
Collectie Fred Horn, Vlaams Spellenarchief te Brugge

* * *


Sitemap |  Disclaimer & Copyright |  Over deze website |  Contact |  Links